Det kan vi forvente af transfervinduets galehus

3. august 2016

Det kan vi forvente af transfervinduets galehus

August måned bringer os transfervinduets afslutning. Det kan blive hektisk for danske spillere og klubber, fortæller Søren Sorgenfri i sin ugenlige klumme.

Læs de tidligere klummer fra Søren Sorgenfri her!

Se vores artikel om de bedste transfer odds fra international fodbold her!

Transfervinduet går ind i sin afsluttende fase, så her følger lidt løst og fast fra spillermarkedets overdrev omkring danske spillere og klubber. Plus det løse. 

Og husk at den slags kig ind i spåkuglen ikke er ultimativt, men en temperaturmåling. Det er før set, at spillere har været på vej til klub A, blot for i sidste sekund at skrive med klub B. Transfermarkedet er lidt af en basar.

Tag dette eksempel. For at respektere fortroligheden bliver jeg nødt til at anonymisere navne, men det er en sand historie.

En agents agents agent

Vi er år tilbage. En udenlandsk spiller med kontraktudløb har gjort det godt i Superligaen, og vil gerne prøve noget nyt. Han er en solid spiller, men har ikke niveau til at drømme om en af Europas fem store klubber. Heller ikke selv om han på daværende tidspunkt er gratis, og derfor en risikofattig chance, der er værd at tage. 

Han er i stald hos en stor udenlandsk agent. Agenten er røv-ligeglad med spilleren her. Han er bare en lille fisk, og agenten har derfor bedt en lokal samarbejdspartner varetage spillerens interesser mod at et fremtidigt agent-fee deles 50/50.

Samarbejdspartneren bruger meget tid på spillerens ve og vel, men da skiftet væk fra ’Suppen’ skal ske, kan han ikke finde en klub, der matcher spillerens ønsker. Vinduet nærmer sig lukketid, og samarbejdspartneren er på bar bund. Han presses af den store agent til at komme i gang.

Tilfældigt møder samarbejdspartneren en mellemmand, der er på udkig efter en spiller til netop den position til en klub i en af Europas store ligaer, men i den tunge ende af tabellen.

De aftaler, at kan mellemmanden arrangere noget, deler samarbejdspartneren og han samarbejdspartnerens 50 procent. Spilleren har samtidig modtaget et flot tilbud fra den danske klub om forlængelse, som han tygger på.

Han er stort set ved at sige ja til forlængelsen, og kun blækket mangler da mellemmanden ringer. Der er en kontrakt klar i udlandet. En kort aftale hvorfor agent-fee er beskedent, men dog i størrelsen 200.000 kroner. Heraf tager den store agent halvdelen.

Samarbejdspartner og mellemmanden deler restsummen, og spilleren får sin drøm om at prøve kræfter med en stor liga opfyldt, på trods af at enhver med en smule forstand på fodbold kan se, at han ikke har niveauet.

Efter alt er skrevet under, kommer den store agent i tanke om, at han har en eksklusivaftale med spillerens forrige agent, om at han skal have 30 procent af de indtægter som den store agent måtte lande i forbindelse med spilleren.

Den store agent forlanger samarbejdspartneren betaler de penge til den forrige agent. Det gør han af frygt for at miste samarbejdsrelationen med den store agent.

Den store agent betaler ingen penge af egen lomme til den forrige agent, og bilder tilmed den forrige agent ind, at det pågældende fee er noget mindre, hvorfor den forrige agents fee i runde tal kommer til at passe med de penge som samarbejdspartneren fik ud af sit arbejde.

Spilleren rykker ned med klubben og fritstilles efter sæsonen. Spilleren beskylder den store agent og samarbejdspartneren for dårlig rådgivning. Han skifter agent og havner i en eksotisk liga, hvor han aldrig får sine penge til tiden.

Mellemmanden bliver efter handlen nødt til at afbryde forbindelsen til den pågældende klubs sportschef, der viser sig at være korrupt, og vil have sin del af mellemmandens fee.

Mellemmanden afviser. Sportschefen arbejder i dag ikke længere med fodbold, men er ansat i finanssektoren som investeringsrådgiver.

True story fra en til tider rablende branche. En branche med sine udfordringer.

Regler kan bøjes - og brydes

BT bragte forleden en artikel om det bare 14-årige Brøndby-talent Frederik Nørrestrand, der ifølge sin mellemmand/agent Nudi Ghelam er et emne for Premier League-klubben Sunderland. Når han altså bliver 15 år til november, og de må skrive kontrakt ham.

Det er muligt, at Ghelam har forsøgt at tale sin klient op i forhold til at få en god kontrakt med Brøndby – eller Sunderland – men ifølge regelsættet for mellemmænd og spillere, så må spillere slet ikke have mellemmænd, før de fylder 15 år. Altså et regelbrud her.

Og da Ghelam fortæller om ’bred interesse’ for spilleren, så må man gå ud fra, at han har arbejdet netop for at animere den interesse, og altså som minimum de facto arbejdet som mellemmand/agent for unge Nørrestrand. Ifølge mine oplysninger så har DBU (endnu) ikke åbnet en sag her, men har bedt parterne om en redegørelse, og ser på sagen.

Casen vidner om den hidsige kamp, der står på mellemmænd imellem om de unge talenter.

Hvad kan vi forvente af danske spillere og klubber i dette vindue?

Hvad kan vi ellers forvente os fra den resterende del af transfermarkedet? Tager lige et forbehold her. Denne klumme skrives tirsdag formiddag, så virkeligheden kan have indhentet den.

Jakob Ankersen, tror jeg, forlader IFK Göteborg. Lokeren var der med et bud, der tilfredsstillede svenskernes økonomiske forventninger, men Ankersen har takket nej til den belgiske klub.

Apropos Belgien så tror jeg heller ikke, man skal afvise et skifte for hurtige Lasse Nielsen. Både tyske og engelske klubber følger ham.

Nicklas Bendtner har en rolle i The Waiting Game. Her afventes en åbning i en engelsk klub.

Esbjerg har haft Nicolai Brock-Madsen på ønskesedlen, men det sker ikke og døde tidligt i forløbet. Der kommer uanset trafik hos Esbjerg. Jeg kan ikke forestille mig, at Ryan Laursen bliver. Der er hollandsk interesse for ham, og han er også et varmt emne hos Rosenborg.

Nordmændene har længe kigget på AIK Stockholms Haukur Hauksson, men den islandske højre back har været godt kørende denne sæson, og Leeds har fået afvist et bud på ham på næsten fem millioner svenske kroner.

Leeds ventes at gøre et nyt forsøg, og med det prisniveau er Rosenborg ude af spillet, hvorfor Ryan Laursen står på nordmændenes blok sammen med to andre emner, jeg ikke kender. 

Esbjerg afviste også en føler fra AaB på talentfulde Casper Nielsen, som i stedet for endte med at hente Casper Sloth. Daniel Stenderup kan også ende med at forlade det vestjyske.

Ifølge kilder fra fodboldmiljøet så leder de danske klubber efter følgende:

AGF kigger efter en angriber, men skal sælge først.

Randers en 8’er og en angriber efter Maazou forlod det kronjyske over hals og hoved. Savnet af familien blev så stort, at Maazou købte sig ud af sin aftale med Randers FC. Voldsomt alligevel.

Sønderjyske vil styrke bredden, dog ikke på kanterne.

Viborg henter måske til det centrale forsvar, en position som Horsens også kigger efter. Plus en angriber.

Silkeborg skal bruge en angriber, Esbjerg en angriber, en stopper og noget til midtbanen.

AaB, Brøndby, FCK og FCM er lidt i samme båd. Man slår til, hvis den rigtige mulighed dukker op. Mon ikke Rani Khedira stadig står højt på ønskelisten i Brøndby, gætter jeg.

Islandske Runar Sigurjonsson var et emne tidligt på sommeren, men han gik til schweiziske Grasshoppers. Hvor langt Brøndby var i processen, ved jeg ikke.

”Jeg afviste skandinaviske topklubber,” forklarede han til Sundsvall Tidning, der skrev Malmø og Norrköping ind i regnestykket. Sigurjonsson var i øvrigt for år tilbage til prøvetræning i Sønderjyske.

Der skrives meget om FC Midtjylland og Rafael van der Vaart. Jeg må indrømme, jeg slet ikke er inde i centrifugen omkring den dialog. Pas. En god hollandsk kontakt har dog forsøgt at få den verificeret, men uden held.

FCK kan med salg af Nicolai Jørgensen, Daniel Amartey, og man må vel forvente, at Thomas Delaneys frikøbsklausul aktiveres af en udenlandsk klub, med den udvikling han er i, have solgt spillere for 150 millioner kroner indenfor seks måneder.

Mit bud er, at der kun hentes ind, hvis de falder over noget, de ikke kan sige nej til.

FCN ser efter en højre back, og Lyngby er heller ikke færdige med at forstærke sig, men hvilke positioner har jeg ikke hørt noget om, men mon ikke en angriber mere, står på ønskesedlen.

OB har blik for offensive forstærkninger, men kun hvis de falder over en spiller, de ikke kan sige nej til.

Siges det.

Om Søren Sorgenfri

Ni år som fodboldjournalist på BT/Berlingske.

Selvstændig siden sommeren 2015 og redaktør på www.tribunen.com.

Forfatter til bøgerne: ’Per Nielsen – Brøndby 4 ever?’, Brøndby storhed og fald’, ’EM-historiens største helte’, ’Sensationen – Leicesters mesterskab’ og flere bøger om Premier League samt Superligaen på vej.

Klummeskribent hos www.nordicbet.dk

Klummen er et udtryk for skribentens egne synspunkter, og har Nordicbet har ingen indvirkning på klummens indhold.