Sorgenfri og Indersiden

16. september 2016

Superliga-trænerne sidder sikkert i sadlen

Ingen af Superligaens trænere virker truede - i hvert fald på overfladen, mener Søren Sorgenfri i ugens klumme.

Hver uge kan du i samarbejde med NordicBet følge fodboldjournalist Søren Sorgenfris syn på aktuelle begivenheder i fodboldens verden her hos Oddsforum.

Superliga, Premier League, Champions League og det danske landshold kommer under luppen med analyser kombineret med insideinformationer.

[readmore id="1394">

Dette efterår i Superligaen kan blive bemærkelsesværdigt fredeligt. I hvert fald for ligaens trænere. Efteråret hører startskuddet for jagtsæsonen landet over og et kollektivt suk fra vildt og andefugle, og der plejer at ryge en træner eller to med i faldet efterhånden, som mørket sænker sig over landet.

Og det plejer at være nu mediernes pres på en eller anden træner begynder at tage til. Nu er transfervinduet overstået, sæsonens første landskamp og premieren på Champions League. Hvad skal vi så skrive om, og vi skal huske at være kritiske. Lad os gå på trænerjagt (jeg siger ikke, det er mediernes skyld en træner fyres, men det plejer sådan sat lidt på spidsen at være medierytmen på denne årstid.)

Især Troels Bech har været hårdt ramt. Tre ud af hans fire fyringer er faldet i efteråret. Måske derfor han nu har taget plads i sportsdirektørstolen på et sikkert kontor. Ah, op med fødderne. Det er et noget mere langtidsholdbart job end trænergerningen.

August tæller i fodboldmæssig forstand med som efterår, og blot en enkelt sæson siden årtusindeskiftet har undgået en trænerfyring i Superligaens første halvsæson.

Det var i 2002, og man fornemmer heller ikke kløe i aftrækkerfingeren rundt omkring på de 14 klubbers ledelsesgange. En gennemgang af det nuværende trænerkabinet ser ikke et billede af en træner på vej til skafottet.

Vi skal huske, at Esbjerg kort før sæsonstart skilte sig af med Jonas Dal, men den fyring faldt før sæsonens officielle kamp og blev netop foretaget for at ændre på tingenes kaotiske tilstand i det vestjyske. Dals fyring tæller derfor i min optik ikke med i bunken af efterårsfyringer. Mit bud er, at Superligaens trænerfyring nummer 67 kommer til at lade vente på sig.

Vi tager den fra toppen.

Brøndby IF

Alexander Zorniger. Han kan gå på det blågule vand og har fået en top 8-trup til at overpræstere i en grad, så Brøndby for første gang i årevis har mesterpotentiale.

FC København

Ståle Solbakken. Har i løbet af de seneste sæsoner fået frie hænder til at forme truppen, som han vil med store indkøb undervejs i processen med deltagelse i CL-gruppespillet til følge. 0 procents risiko for fyring.

Randers FC

Der var en vis skepsis ved ansættelsen, af Olafur Kristjansson som afløser for publikumsfavoritten Colin Todd. En skepsis islændingen har gjort til skamme. Han har takket for direktør Michael Gravgaards tillid og løftet spillertruppen til et niveau over Todds tid. En trup med mere solidt materiale end det, han fik at arbejde med i FC Nordsjælland.

AaB

Der er ingen hemmelighed, at der huserede en del spændende udenlandske navne i det nordjyske – herunder Fernando Morientes – før bestyrelsen pegede på Lars Søndergaard. Aalborgenseren er en type med røv i bukserne og sine meningers mod, men han er aldrig rigtigt blevet populær hos det nordjyske publikum.

Men den slags ytringer fra tribunerne hører hverken bestyrelsesmedlemmer, fodboldspillere og trænere som bekendt aldrig, og Søndergaard skal kun frygte for jobbet, hvis AaB glider ud af top 6-feltet.

FC Midtjylland

Det har kostet på den interne kassekredit for Jess Thorup, at midtjyderne ikke kom i Europa Leagues gruppespil, men 3-0 sejren forleden over Esbjerg har kølnet trænerstolen. Det skal ikke være en hemmelighed, at Thorup i mine øjne var den mest oplagte kandidat til en trænerfyring her i efteråret efter en pauver august måned uden sejre.

Spillet med Rafael van der Vaart fra start mod Esbjerg så bedre ud end længe set, og det vil give ledelsen en vis tryghed og tro på bedre tider med hollænderen som styrmand på banen.

Det giver Thorup snor, men der skal ikke komme mange tilbagefald og forøgelse af den nuværende distance til førstepladsen på fem point, før sædet under ham må begynde at stige i temperatur. D

et kan ikke være anderledes med tanke for klubbens selvforståelse. Thorup har selvfølgelig tanket interne point for at få Pione Sisto i gang igen med et millionsalg til følge, hvorfor, hvis alt går galt på banen, det ikke virker realistisk med en fyring før vinterpausen.

AC Horsens

Bo Henriksen får AC Horsens til at spille som.. AC Horsens. Der er fight og sved på panden. Dyder som vi husker dem for, fra sidst de var oppe i Superligaen. Henriksen sidder sikkert i sadlen.

AGF

0-7. Et resultat der gjorde enormt ondt på de hvidblusede, men med ansættelsen af Glenn Riddersholm som træner, så har AGF-ledelsen også bundet sig til et projekt, der tager tid.

Riddersholms spillestil kræver særlige typer, og så længe en nedrykning ikke er nært forestående, så vil det være enormt useriøst af AGF-ledelsen så meget som at overveje at skille sig af med Riddersholm. Jacob Nielsen og co. lokkede selv Riddersholm til (det anstrengte) smils by, og står selvfølgelig last og brast med ham. Trods 0-7 bump undervejs i processen.

Lyngby BK

Ifølge Ekstra Bladet forhandler ejerne af Lyngby Boldklub med udenlandske ejere, og det gør, at David Nielsen ikke 100 procent kan fredes.

Isoleret vurderet ud fra holdets resultater, spil og præstationer så langt, så har Nielsen fået oprykkere til at levere over forventning. Så alt er godt der, men hvis der kommer nye ejere med en anden dagsorden og medbringer egen træner, så kan David Nielsen hverken gøre fra eller til.

Viborg FF

Johnny Mølbys tropper har lidt en tendens til at flyve under medieradaren, men det knager da lidt der, gør det ikke? Mølby fik ikke den boksangriber i transfervinduet, som han ønskede sig (de leder stadig), og med 2-4 nederlaget til Horsens hvor en 2-0 føring blev formøblet, så er fodboldåret ikke begyndt som håbet i Viborg.

To sejre, to afgjorte og fire nederlag og forude venter to udekampe mod Brøndby og AaB. Jeg kan ikke se Mølby blive fyret her i efteråret, men det kan ske, hvis Viborg slutter efteråret i bund 4.

OB

En sejr for Kent Nielsens mandskab er ikke meget med tanke for, at han og sportschef Jesper Hansen har fået økonomisk opbakning til at håndplukke spillere som Izunna og KEP.

Heldet har ikke været med fynboerne for spillet har været til mere og fortsætter den nedtur, så vil der om få runder blive stillet spørgsmål ved Nielsens mandat, men derfra og til en fyring - Der er langt.

Kent Nielsen er headhuntet til at genrejse OB, og det giver lang snor, og OB ligner da også mere et mandskab, der mangler lidt selvtillid. Finder de troen på tingene, så kan der ligge en optur lige rundt om hjørnet.

FCN

FC Nordsjællands engelske ejere har håndplukket Kasper Hjulmand til trænerjobbet på grund af hans tidligere meritter i klubben, hans spillestil og evne til at udvikle salgbare og dygtige unge spillere.

På afstand er det i skrivende stund svært at se andet end, at FCN bare skal klare sig igennem sæsonen og undervejs forbedre holdets mange unge spillere. Enten som led i en modningsproces så FCN igen kan blive et tophold, eller for at gøre dem klar til milliontunge salg til udlandet.

Uanset – Kasper Hjulmand sover roligt om natten trods en gennemsnitlig pointhøst på under et pr. kamp.

Sønderjyske

Højt at flyve og alt det der. Sidste sæsons sølvvindere solgt sig selv dyrt i Europa og var få minutter fra Europa Leagues gruppespil og rare 30 millioner kroner. Det har kostet på den hjemlige scene, og nu skal sæsonen kickstartes for at samle stumperne op.

En plads i slutspillet virker ikke realistisk, og man kan undre sig over, at sønderjyderne ikke har været mere aggressive på transfermarkedet. Især salget af Adama Guira gør ondt, men skal sønderjyderne ud og hente ny træner i løbet af efteråret, så er det fordi, Michelsen af egen fri vilje forlader dem. Han fyres ikke.

Esbjerg

Hvor skal man næsten begynde. De seneste par sæsoner har været en transfermæssig rodebutik, Jonas Dal var med bestyrelsens egne ord fejlcastet og forude venter et engagement med en hollandsk sportschef, de i The Netherlands kalder for ’Terror-Ted’.

Hashtaget #popcorn er mere fyldestgørende end en længere analyse her, og den nuværende ledelse er gået all in på, at Colin Todd er manden, der kan få noget fornuftigt ud af moradset. At Todds så ikke fik den targetman, som han ønskede sig så brændende, ændrer ikke ved, at englænderen har ledelsens fulde opbakning. Eller også er det omvendt. I hvert fald indtil Todd bliver træt af tingenes tilstand på vestkysten.

Silkeborg

Oprykkerne har stor respekt for regnskabets bundlinje, og har ikke givet træner Peter Sørensen nævneværdige midler til forstærkning. Ind er kommet lejesvenden Helenius, og den ellers så fortabte angriber kan blive et es i Sørensens beskedne kortbunke.

Silkeborg har endnu den første sejr til gode, og typisk vil det være nu her, mistilliden til et sejrsløst hold vil melde sig på banen, men det giver bare ikke rigtigt mening i Sørensens tilfælde.

Han fik dem op fra 1. division mod forventning, få forstærkninger og i det hele taget en klub, der går og venter på, at få et nyt stadion så næste skridt kan tages.

Der er ingen grund til at gå i panik og sparke Sørensen ud. Det er Sørensens fortjeneste, at Silkeborg er at finde i den bedste række overhovedet. Og hvilke ledige alternativer er der derude? Jonas Dal?

Det bliver et stille efterår uden trænerhoveder på trofæhylden.

Om Søren Sorgenfri

  • Ni år som fodboldjournalist på BT/Berlingske.
  • Selvstændig siden sommeren 2015 og redaktør på www.tribunen.com.
  • Forfatter til bøgerne: ’Per Nielsen – Brøndby 4 ever?’, Brøndby storhed og fald’, ’EM-historiens største helte’, ’Sensationen – Leicesters mesterskab’ og flere bøger om Premier League samt Superligaen på vej.
  • Klummeskribent hos www.nordicbet.dk

Klummen er et udtryk for skribentens egne synspunkter, og har Nordicbet har ingen indvirkning på klummens indhold.