Annonce:
FA Cup Historien: Verdens ældste pokalturnering i fodbold

FA Cup Historien: Verdens ældste pokalturnering i fodbold

Den engelske FA Cup har en lang og traditionsrig historie, som daterer helt tilbage til 1871. Læs om FA Cuppens historie og pokalturneringens største vindere gennem tiderne.

FA Cuppen startede helt tilbage i 1871, hvilket gør det til verdens ældste pokalturnering. Turneringen har også en høj status hos engelske fodboldfans, hvilket gør at alle klubberne tager turneringen 100% seriøst hver sæson, i modsætning til f.eks. "den lille pokalturnering" i England - Liga Cuppen - som ofte ser Premier League-managers eksperimentere med startopstillingerne. Dét sker meget sjældent i FA Cuppen.

FA Cuppen er uden sammenligning verdens mest prestigefyldte nationale pokalturnering, og lande som Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland kan kun se misundeligt til, hvis de havde forhåbninger om at skabe en national pokalturnering med samme prestige som englændernes elskede FA Cup.

Men hvad er det, der gør FA Cuppen så speciel, og hvordan startede det hele?

Læs også: Odds på FA Cuppen hos bookmakerne

 

12 hold stillede til FA Cuppens start

Turneringen blev startet, da man ønskede at lave en turnering for alle de hold, der var en del af den engelske fodboldforening. Dengang var formatet naturligvis en smule anderledes, mens deltagerne var hold som Maidenhead FC og de senere mestre fra Wanderers FC.

Blot 15 hold var tilmeldt turneringen, men da tre af dem kort før tid trak sig, blev den første FA Cup-turnering afviklet med 12 hold.

Et af holdene, skotske Queen's Park FC, nåede endda semifinalerne uden at spille en eneste kamp. Det skyldtes, at skotterne ikke kunne blive enige med Donington School om en dato for kampen i første runde, hvilket medførte, at begge hold gik videre til næste runde. Dengang kunne turneringskomitéen nemlig lade begge hold gå videre, hvis kampen endte uafgjort, og det var netop, hvad de gjorde dér.

I kvartfinalerne var fem hold gået videre, hvilket betød, at ét af dem måtte sidde over, og Queen's Park FC nåede dermed videre til semifinalerne uden at røre bolden én eneste gang.

 

Wanderers FC blev de første FA Cup-vindere

Wanderers FC endte som bekendt med at vinde turneringen, hvilket også var tilfældet året efter, hvor der var tilmeldt 14 hold. Wanderers, der havde hjemme i London, dominerede faktisk de første mange år af turneringen, som de vandt fem gange i løbet af de første syv gange.

Wanderers' hold bestod hovedsageligt af ældre drenge fra de offentlige skoler, heriblandt Charles W. Alcock, der var en af idémændene bag turneringen.
I 1887, ni år efter klubbens sidste FA Cup-titel, måtte de dreje nøglen om på grund af mangel på spillere, og eventyret sluttede dermed for turneringens første mangeårige mestre.

I de efterfølgende årtier blev der grundlagt flere og flere klubber, som vi stadig kan se spille i dag. I slutningen af 1800-tallet dominerede Blackburn Rovers turneringen, som de vandt tre år i træk, mens hold som Aston Villa og Nottingham Forest også var med helt fremme.

Her ses Blackburn Rovers FA Cup-vinderhold fra sæsonen 1883/84 (foto: wikimedia)

 

Fra Kennington Oval til Wembley

Lokationen blev også ændret, og Kenninton Oval, der havde huset næsten samtlige af de første 20 finaler, var ikke længere det faste spillested. I de efterfølgende år overtog Crystal Palace National Sports Centre rollen, hvilket affødte den klub, vi i dag kender som Crystal Palace.

I 1922/23-sæsonen blev det dog besluttet, at finalen skulle spilles på Wembley, hvilket stadig gør sig gældende den dag i dag.

Det er dog ikke hvert år siden 1871, at turneringen har været afholdt. Fra 1915-1919 valgte man at aflyse på grund af 1. verdenskrig, mens det samme var tilfældet fra 1939-45, hvor 2. verdenskrig kom i vejen.

Her ses Kennington Oval under en Cricket-kamp i året 1891 (foto: wikimedia)

 

Hvordan ser turneringen ud i dag?

Som nævnt var der 15 hold tilmeldt den allerførste turnering, men sådan er det langt fra i dag.

Klubberne fra de fire bedste rækker (Premier League, The Championship, League One og League Two) er alle automatisk tilmeldt turneringen, mens samtlige klubber helt ned til trin fem i det engelske fodboldsystem kan deltage, hvis de opfylder nogle bestemte krav. Klubberne skal blandt andet have et passende stadion, mens de også skal have deltaget i enten FA Cuppen, FA Trophy eller FA Vase i den forrige sæson. Derudover kan walisiske hold, der spiller i de engelske rækker, også deltage.

At så mange klubber kan få lov til at være med, ses også tydeligt på antallet af deltagere, der hele tiden stiger. Fra 15 hold i den første turnering var der i sæsonen 2017/18 736 klubber med i FA Cuppen, hvilket vidner om en turnering, der er umådelig populær.

De mange deltagere betyder også, at Premier League-klubberne først indtræder i turneringen i 3. runde, og de helt små hold må derfor ofte se langt efter et møde med de store drenge. Efter 5. runde venter kvartfinalerne, hvorefter vinderne af disse får muligheden for at spille semifinalerne på Wembley, hvor finalen naturligvis også spilles.

Vinderen af FA Cuppen kvalificerer sig til Europa League i den efterfølgende sæson, men hvilke hold har egentlig snuppet trofæet flest gange, og hvilke hold har overrasket alt og alle?

 

FA Cuppens store overraskelser og vindere

Hull City var tæt på at skabe en FA Cup-overraskelse i 2014. (foto: wikimedia)

I England deltager Premier League-klubberne i to pokalturneringer - FA Cuppen og Liga Cuppen. Der er dog ingen tvivl om, at klubberne har mest fokus på FA Cuppen, der er langt mere prestigefyldt, mens Liga Cuppen oftest bruges til at give reserverne chancen.

De seneste mange år har topholdene i Premier League da også domineret FA Cuppen. Siden 1995/96-sæsonen er det blot sket to gange, at et hold uden for den nuværende top 6 har vundet turneringen, hvilket også vidner om den seriøsitet Premier League-topholdene lægger for dagen i denne turnering.

Top 6 i Premier League dominerer FA Cuppen

De to vindere udenfor Premier Leagues Top 6 var lidt pudsigt Portsmouth og Wigan, som begge har været i frit fald lige siden.

Pompey vandt turneringen i 2008 efter en finalesejr over Cardiff, hvorefter de to år efter rykkede ud af Premier League og havnede i et dybt hul med store økonomiske problemer. I sidste sæson sikrede man sig oprykning til League One, men der er langt til de gode gamle dage, hvor Harry Redknapp stod i spidsen for spillere som Sol Campbell, Glen Johnson og David James.

Fem år efter Portsmouths triumf var det så Wigans tur til at narre alt og alle, da de besejrede Manchester City i finalen. Ingen havde troet, at The Latics ville vinde, men på et mål af Ben Watson dybt inde i overtiden skete miraklet, og Wigan bookede dermed også en billet til Europa League.

I ligaen endte sæsonen dog som en fiasko for klubben, der endte med at rykke ned, hvilket betød, at de deltog i Europa League, mens de spillede i The Championship.

At Portsmouth og Wigan kunne gå hele vejen, er netop grunden til, at FA Cuppen er så magisk, og i de senere år er flere små hold nået hele vejen til finalen. I 2014 var Hull tæt på at snyde Arsenal i finalen, mens Aston Villa og Crystal Palace tabte de efterfølgende to finaler til henholdsvis Arsenal og Manchester United.

 

FA Cup-vindere gennem historien

I sæsonen 2016/17 besejrede Arsenal lokalrivalerne fra Chelsea i finalen, hvilket var The Gunners tredje FA Cup-triumf inden for fire sæsoner, og de nåede dermed op på 13 titler i alt. Det gør klubben til den mest vindende i FA Cup-regi nogensinde, skarpt forfulgt af De Røde Djævle fra Man United som har vundet trofæet 12 gange gennem historien.

I sidste sæson, 2017/18, slog Chelsea Manchester United med 1-0 i finalen, og forhindrede dermed Man Utd. i at tangere Arsenals rekord for flest FA Cup Finale-sejre gennem tiderne.

Disse hold har vundet FA Cuppen flest gange: 

 • Arsenal - 13
 • Manchester United - 12
 • Tottenham - 8
 • Chelsea - 8
 • Liverpool - 7
 • Aston Villa - 7
 • Newcastle United - 6
 • Blackburn Rovers - 6
 • Everton - 5
 • Manchester City - 5
 • Wanderes FC - 5
 • West Bromwich Albion - 5

Se odds på FA Cup Finalen >

Annonce:
Annonce: