Santander, Delaney og FCK skal sælge sig selv dyrt mod Leicester

1. december 2016

Sorgenfri: Historiens største spillere i den største kamp

Så skal vi til det igen. Sæsonens første omgang af fodboldkalenderens største klubkamp afvikles denne weekend, når Barcelona tager imod Real Madrid.

[readmore id="1394">

Vi kender historien, og ellers skal vi nok få ørerne tudet fulde af den, når tv-kommentatorerne åbner næbbet, om cataloniernes romantiske drømme om selvstændighed (og ikke et ord om linket til Qatar her) versus centralmagtens Real Madrid. General Francos Real Madrid og alt det der som kampen om tre store point i La Liga er pakket så flot ind i.

Rammefortællingen er på plads, men selv om Barcelona virkelig har brug for en sejr over rivalerne for ikke at blive hægtet af med enten syv eller ni point alt efter udfaldet af affæren på Camp Nou, så er det en kamp med rungende undertoner.

De to klubber har præget moderne spansk fodbold i et omfang, der har antaget et duopol til tider, så alene for spændingens skyld er det værd at klappe af Atletico Madrid, der har rejst sig som La Ligas tredje hold.

En position som både Valencia og Deportivo la Coruna har rakt ud efter, men fløjet for højt mod skyerne og styrtet ned. Sevilla har også gang i et lovende projekt, så de to giganter vil blive presset på den hjemlige scene nede på banen al den stund Barcelona og Real Madrids marketingsafdelinger kæmper indædt om globale marketingsandele.

Real Madrid stadig i førersædet

Real Madrid fører her målt på årsomsætning og følgere på sociale medier. Tag Twitter som eksempel hvor FC Barcelona har 19 millioner følgere og Real Madrid 21,2 og ud fra revisorfirmaet Deloittes årsrapport om fodboldøkonomi så har Real Madrid verdens største indtjening for klubhold.

Den seneste rapport er tilbage fra 2015/16, hvor Real Madrid med 577 millioner euro fastholdt for 11. år i træk fastholdt klubbens førerposition på pengelisten med FC Barcelona som nummer fire med Manchester United og FC Bayern imellem dem.

Årsomsætning er ikke nødvendigvis lige med størst profit, men det er altså en trone, som Real Madrid sidder tungt på og med den forestående renovering af hjemmebanen Santiago Bernabeu, så vil de hvide nok vide at lægge til pengebunken.

Kampen ventes set af 450-500 millioner tv-seere kloden over, og med lørdag kl. 15 som kamptidspunkt er der da også taget hensyn til at begge hold skal spille Champions League i næste uge samt det kinesiske og amerikanske tv-publikum.

Større end CL-finalen

Seertallene overgår i øvrigt Champions Leagues finale, der typisk ligger et sted mellem 350 og 400 millioner seere verden over, og Super Bowls cirka 120 millioner tv-kiggere.

Clasico ville stensikkert ikke være det samme, hvis begge hold stillede med 11 sure arbejdsmænd. 11 knoklende spillere a la det belgiske landshold i 90erne. De to hold mønstrer også verdens dyreste trupper.

Det er hele Real Madrids strategiplan lagt an på med fokus på de ’galaktiske’ navne og nu et tilsvarende trænernavn med franske Zinedine Zidane, der som spiller var personificeringen af Real Madrids kommercielle grundtanke ’Zidanes y Pavones’ udtænkt af klubpræsident Perez.

Real Madrid i dag er en noget mere kontrolleret kontra-maskine, end da ’Zizou’ selv funklede på plænen. Det var dengang, man som tv-seer sad foran skærmen, fordi man vidste, at Real Madrid nok kunne være nede med 2-0 med ti minutter igen, men det hele kunne eksploderede foran øjnene af en og vende til en magisk sejr og målfest takke være Zidane, Guti og alle de andre fra starten af 00’erne.

De to største - nogensinde?

I dag er det selvfølgelig Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, der er de store trækplastre, og hvor skal vi huske at nyde dem. Med 31 og 29 år begynder de at nærme sig en alder, hvor vi må erkende, at de ikke vil dominere sporten for evigt, men vi bør og skal huske dem altid. Det er min påstand, at fodboldverdenen ikke har set deres lige.

Det er en tilbagevendende diskussion, om hvilken fodboldspiller der har været den største gennem tiderne. Pelé, Maradona, Zidane, Ronaldo den ældre, Ronaldo den yngre eller Messi. Der vil også være dem, der vil tale for en spiller som Puskas, og en vissen englænder eller to vil tale henført om Best.

Sådan kan man blive ved, fordi kan man overhovedet sammenligne en målmand med en angriber? Kan Romario sammenlignes med Lev Yashin?

Så hvis vi her nøjes med at vurdere spillere i det offensive departement, så kan der i min optik ikke være tvivl om, at Ronaldo og Messi er de største til dato. Og deres fortsatte duel vil afgøre, hvem af dem, der står i skyggen af den anden. Eller kan vi blive enige om, at de er ligemænd? Denne tids giganter i samme øjenhøjde?

Pelé vandt VM 3 gange og syv nationale mesterskaber, men spillede på klubplan for Santos og New York Cosmos. Altså ikke ligaer man kan betragte som blandt verdens bedste.

Maradona står noteret for et sæt VM-guld og tre nationale mesterskaber, men har godt nok også karrieremæssige udfald undervejs. Nå ja, så var der jo lige det med astma-medicinen under VM 1994 ikke.. host host..

Højere pres - højere niveau

Messi har vundet Champions League fire gange og det spanske mesterskab otte gange, og det i en tid, hvor kvaliteten af landsholdsfodbolden for længst er overhalet af kvaliteten på klubplan. Han har stået i fire finaler med landsholdet, men tabt dem alle.

Ronaldo står med fire nationale mesterskaber – tre i England – og tre gange Champions League. Han har vundet EM. Både Ronaldo og Messi har optrådt otte gange på FIFpros årlige All Star hold, hvilket er rekord. Måske en lidt ligegyldig titel, men dog et vidnesbyrd om deres evne til at levere sæson efter sæson.

Og det er det egentlige imponerende ved de to. De gør det igen og igen sæson efter sæson. Runder 40 måls-mærket, har meget kort formudfald på trods af alle deres kampe vises live, der skrives sindssygt meget om de to, og bare en skæv aflevering kan afføde kommentarer om formkrise og alt mulig andet.

De lever og leverer i en trykkoger, som hverken Pele eller Maradona oplevede tilsvarende, og det er det, der gør Messi og Ronaldo til de to største i min optik. De bliver ved. I hvert fald et par sæsoner endnu, og det skal vi huske at sætte pris på.

[readmore id="766">


Om Søren Sorgenfri

  • Ni år som fodboldjournalist på BT/Berlingske.
  • Selvstændig siden sommeren 2015 og redaktør på www.tribunen.com.
  • Forfatter til bøgerne: ’Per Nielsen – Brøndby 4 ever?’, Brøndby storhed og fald’, ’EM-historiens største helte’, ’Sensationen – Leicesters mesterskab’ og flere bøger om Premier League samt Superligaen på vej.
  • Klummeskribent hos www.nordicbet.dk

Klummen er et udtryk for skribentens egne synspunkter, og Nordicbet har ingen indvirkning på klummens indhold.