Stadions VM 2022 fodbold i Qatar

VM Stadions i Qatar: Spillesteder for VM 2022 i fodbold

I alt otte forskellige spillesteder og VM stadions danner rammen om kampene ved VM i fodbold i Qatar. Læs mere om de otte VM Stadions i Qatar her.

Gennem tiderne er kampene ved VM i fodbold blevet afviklet på nogle af verdens mest legendariske fodboldstadions. Men aldrig før har en værtsnations VM stadions fyldt så meget i debatten op til et VM, som det har været tilfældet før VM i Qatar.

Qatars VM stadions har været genstand for voldsom kritik grundet måden hvorpå de er opført. Slavelignende arbejdsforhold estimeres at have kostet tusindvis af fremmedarbejdere livet under opførelsen af de otte VM stadions i Qatar. Det er den primære årsag til, at mange stadig ønsker at VM i Qatar skal boykottes. Sådan går det dog efter alt at dømme ikke, og de otte VM stadions i Qatar kommer altså til at huse i alt 64 VM-kampe i slutningen af 2022, trods den voldsomme kritik fra omverdenen.

Åbningskampen ved VM spilles på Al Bayt Stadium i Al Khor, mens VM-finalen skal spilles på det 80.000 pladser store Lusail Iconic Stadium. Alle otte VM stadions i Qatar bliver grundet den voldsomme varme i landet nedkølet ved hjælp af solenergi, og de otte VM stadions skulle derfor alle være CO2-neutrale.

VM 2022 Stadions i Qatar

Her ses en oversigt over VM stadions, byer og spillesteder ved VM 2022 i Qatar. Klik på de enkelte VM stadions for at læse mere om stadionerne, eller scroll for at læse artiklen i sin helhed.

Spillesteder ved VM i Qatar
Stadion Kapacitet By
Lusail Iconic Stadium 80.000 Lusail
Al Bayt Stadium 60.000 Al Khor
Stadium 974 40.000 Doha
Al Thumama Stadium 40.000 Doha
Education City Stadium 45.000 Al Rayyan
Ahmed bin Ali Stadium 44.700 Al Rayyan
Khalifa International Stadium 40.000 Al Rayyan
Al Janoub Stadium 40.000 Al Wakrah

 

Lusail Iconic Stadium

Lusail Iconic Stadium illustration

Med 80.000 tilskuerpladser er Lusail Iconic Stadium det største VM stadion i Qatar, og det skal efter planen huse 10 VM-kampe inkl. VM-finalen. Lusail er en helt ny og topmoderne by ca. 15 km nord for det centrale Doha. Her skal efter planen bo på den gode side af 200.000 mennesker, når VM i Qatar er afsluttet.

Efter VM-finalen og afslutningen på VM 2022 i Qatar, vil Lusail Iconic Stadium blive reduceret kraftigt i størrelse. I forbindelse med ombygningen vil størstedelen af de 80.000 sæder blive fjernet og doneret til lande rundt omkring på kloden, som ikke er så langt fremme i den sportslige udvikling. På den måde ønsker Qatar at brede lidt af VM historien ud til flere lande i verden.

I området hvor Lusail Iconic Stadium ligger, skal der i stedet bygges nye skoler, butikker, sportsfaciliteter og helseklinikker m.m, alt sammen under ét og samme tag - nemlig taget fra det store VM-stadion.