Nations League: Kampprogram og Grupper

Nations League: Ligaer, grupper, Final 4 og EM Playoffs

Hvordan fungerer Nations Leagues op- og nedrykning, og hvem kommer med i EM Playoffs fra Nations League? Læs forklaring på konceptet bag den nye landsholdsturnering.

Vi glæder os til at følge Danmark i den nye Nations League-turnering, som finder sted første gang fra d. 6. september til d. 18. november 2018. Alle 55 deltagende lande i Nations League har chancen for at spille sig til EM 2020 i fodbold via turneringen og de afgørende EM Playoffs i marts 2020.

Har du endnu ikke styr på den nye Nations League, så læs med forneden, hvor vi stiller skarpt på Nations League formatet og stukturen.

Nations League Oversigt

 

Hvad er Nations League?

Nations League er en ny turnering under UEFA, som har til hensigt at gøre internationale venskabskampe mellem landshold mere interessante at følge. Fire lande får nemlig en plads ved EM via Nations League, så der er noget at spille om for de 55 deltagende lande.

Hver af Nations Leagues fire ligaer indeholder fire grupper, som dog enten har tre eller fire hold. Vinder et land dets gruppe, er landet som minimum sikret en plads i EM playoff-finalerne for den pågældende Liga.

Det er nemlig som udgangspunkt de 16 gruppevindere i Nations League, som skal dyste om de fire EM-pladser i playoff-kampene, men har et land allerede sikret sig kvalifikation til EM, overgår pladsen til det næste hold i rækken.

Til den allerførste Nations League er holdene blevet inddelt i de fire ligaer baseret på deres rangering på UEFAs rangliste pr. november 2017, men i fremtiden vil op- og nedrykning mellem ligaerne afgøre, hvilken Liga et land skal spille i næste gang der afvikles Nations League.

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved både oprykning og nedrykning, hvilket vi vender tilbage til efter gennemgangen af ligaerne og grupperne i Nations League 2018.

 

Ligaer- og Grupper i Nations League

Der er i alt 4 Ligaer med hver 4 Grupper i Nations League, og du kan se hvordan landene er inddelt i grupperne i Nations League forneden, hvor Danmark er at finde i Liga B, Gruppe 4.

Nations League: Liga A

Liga A Grupper
Gr. 1 Holland Frankrig Tyskland
Gr. 2 Belgien Schweiz Island
Gr. 3 Italien Polen Portugal
Gr. 4 Kroatien England Spanien

 

 • De fire gruppevindere spiller om Nations League-trofæet i juni 2019.
 • De fire dårligste hold i hver af de 16 Nations League grupper rykker ned i Liga B til næste Nations League.
 • De fire bedste Liga A-lande, som ikke er kvalificeret til EM 2020 via normal kvalifikation, spiller et indbyrdes playoff-slutspil i marts 2020 om én plads til EM i fodbold.

Nations League: Liga B

Liga B Grupper
Gr. 1 Tjekkiet Ukraine Slovakiet
Gr. 2 Tyrkiet Sverige Rusland
Gr. 3 Nordirland Bosnien Østrig
Gr. 4 Danmark Irland Wales

 

 • De fire gruppevindere rykker op i Liga A til næste Nations League.
 • Det dårligste hold i hver gruppe rykker ned i Liga C til næste Nations League.
 • De fire bedste Liga B-lande, som ikke er kvalificeret til EM 2020 via normal kvalifikation, spiller et indbyrdes playoff-slutspil i marts 2020 om én plads til EM i fodbold.

Nations League: Liga C

Liga C Grupper
Gr. 1 Israel Albanien Skotland  Kun tre hold
Gr. 2 Estland Finland Grækenland Ungarn
Gr. 3 Cypern Bulgarien Norge Slovenien
Gr. 4 Litauen Montenegro Serbien Rumænien

 

 • De fire gruppevindere rykker op i Liga B til næste Nations League.
 • Det dårligste hold i hver gruppe rykker ned i Liga D til næste Nations League.
 • De fire bedste Liga C-lande, som ikke er kvalificeret til EM 2020 via normal kvalifikation, spiller et indbyrdes playoff-slutspil i marts 2020 om én plads til EM i fodbold.

Nations League: Liga D

Liga D Grupper
Gr. 1 Georgien Letland Kasakhstan Andorra
Gr. 2 Hviderusland Luxembourg Moldova San Marino
Gr. 3 Aserbajdsjan Færøerne Malta Kosovo
Gr. 4 Makedonien Armenien Liechtenstein Gibraltar

 

 • De fire gruppevindere rykker op i Liga C til næste Nations League.
 • De fire bedste Liga D-lande, som ikke er kvalificeret til EM 2020 via normal kvalifikation, spiller et indbyrdes playoff-slutspil i marts 2020 om én plads til EM i fodbold.

Kampprogram i Nations League 2018

Danmark befinder sig i en gruppe med kun tre hold, og spiller derfor ikke på samtlige spilledage i Nations League.

Dato-overblik for kampprogrammet i Nations League:

1. kamp: 6. - 8. september 2018
2. kamp: 9. - 11. september 2018
3. kamp: 11.–13. oktober 2018
4. kamp: 14.–16. oktober 2018
5. kamp: 15.–17. november 2018
6. kamp: 18.–20. november 2018

Final 4-stævne: 5.–9. juni 2019

EM 2020 playoff-lodtrækning: 22. november 2019
EM 2020 playoff-kampe: 26.–31. marts 2020

Læs også: Kampprogram - Se alle kampe i Nations League

 

Final 4 og Nations League vinderen

Vinderen af hver af de fire grupper i Liga A mødes i en storstilet Nations League Finals-turnering, vis spillested udpeges af UEFA, og som skal finde sted første gang i 2019 i dagene fra d. 5. - 9. juni.

I Final Four-stævnet mødes de fire gruppevindere fra Liga A i bedst-af-én semifinaler og finaler, hvorefter Nations League vinderen krones. Der er ikke en EM-billet til vinderen af Final 4-stævnet, så et land kan altså i teorien opleve at vinde Nations League, men ikke kvalificere sig til EM.

Alle fire EM-billetter fordeles i EM Playoffs mellem de 16 bedste Nations League-lande, som ikke allerede har sikret sig adgang til Europamesterskabet i fodbold.

 

EM Playoffs: Hvem kommer med fra Nations League?

Ved EM 2020 deltager 20 lande som alle er kvalificeret direkte gennem den normale EM-kvalifikation, hvor nr. 1 og 2 fra hver EM-pulje går videre til EM 2020.

De sidste fire deltagere ved EM 2020 i fodbold skal findes via den nye landsholdsturnering, hvor 16 lande endegyldigt spiller om de fire EM-billetter i de afgørende EM playoffs, som finder sted sidst i marts 2020.

I EM Playoff deltager de 16 gruppevindere fra de fire ligaer i Nations League, såfremt de ikke allerede er kvalificeret til EM. Har et land snuppet en EM-billet via den almindelige EM-kvalifikation, overdrages playoff-pladsen i stedet til det næste bedst rangerede hold i ligaen.

Playoff-finalerne er inddelt i fire puljer á fire hold fra hver af de fire ligaer. Det vil sige hver gruppe spiller indbyrdes om én billet til EM i fodbold, hvor det hele afgøres i en mini-turnering med to bedst-af-én semifinaler og en bedst-af-én finale for hver Liga.

 

Oprykning: Hvem rykker op i Nations League?

Oprykning (og nedrykning) fungerer faktisk som vi kender det fra almindelige ligaer. Ved at slutte i toppen af sin gruppe, rykker man automatisk en liga op til næste omgang Nations League efter EM i 2020.

Det vil sige, at hvis Danmark f.eks. vinder Gruppe 4 i Liga B, vil vi automatisk overtage en plads efter en nedrykker fra Liga A.

At vinde sin gruppe betyder selvfølgelig i første omgang også chancen for at snuppe en EM-billet i EM Playoffs, men det betyder også oprykning, og en potentiel sværere vej til EM via Nations League næste gang.

 

Nedrykning: Hvem rykker ned i Nations League?

Med undtagelse af Liga D, vil det dårligst placerede hold i hver gruppe i hver liga rykke ned til næste omgang af Nations League.

Det betyder, at skulle Danmark nu slutte som nr. 3 i gruppen med Wales og Irland, så vil det betyde en tur ned i Liga C fra Liga B.

Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget, og en nedrykning vil alt andet lige betyde for alle hold, at næste omgang Nations League-modstand ser mere overkommelig ud.

 

Betyder dette enden på venskabslandskampe?

I alt deltager 55 europæiske lande i UEFA Nations League, som blev skabt for at give de velkendte venskabslandskampe mere betydning.

Med direkte EM-kvalifikation at spille om, bliver intensiteten i venskabskampene - som nu (ofte) bliver kampe der indgår i Nations League-regi - forhåbentligt forøget markant i de kommende år. Men betyder det så, at det er slut for nu med betydningsløse venskabskampe mellem landsholdene?

Det korte svar er "nej". Der vil stadig finde venskabslandskampe sted fra tid til anden, som ikke indgår i Nations League eller kvalifikation til EM og VM generelt. Dette kunne f.eks. være - men er ikke begrænset til - venskabskampe mod f.eks. lande fra andre kontinenter, som f.eks. Asien, Afrika eller Sydamerika.

Mange landskampe, som tidligere blev klassificeret som en "international friendly", vil i fremtiden indgå i Nations League-regnskabet, men altså ikke dem alle.