Superclásico: Boca Juniors vs River Plate

Superclásico: Boca Juniors vs River Plate

Et lokalopgør er altid noget helt specielt, og der findes et hav af såkaldte derbies rundt omkring i verden. Det største af alle derbies kaldes Superclásico, og står mellem Boca Juniors og River Plate.

El Clasico mellem Real Madrid og FC Barcelona er et af de mest imødesete opgør i hele sæsonen, mens Old Firm i Skotland mellem Celtic og Rangers også har rødder langt tilbage.

I Danmark har vi opgøret mellem FC København og Brøndby, der hvert år får masser af mediedækning, men slaget om København er et ungt derby, som først er ved at finde sig til rette blandt de store derbies i Europa.

Det er naturligvis ikke kun i Europa, at lokalopgør finder sted. På det sydamerikanske kontinent finder det største lokalbrag af dem alle sted, når Superclásico mellem Boca Juniors og River Plate løber af stablen. Og det har det gjort hundredvis af gange siden 1913.

 

Superclásico: Boca Juniors vs River Plate

I Argentina danner hovedstaden, Buenos Aires, hvert år rammen om de såkaldte Superclásicos mellem Boca Juniors og River Plate. Opgøret anses for at være det største derby i hele verden, og der er da også tale om meget mere end bare et normalt lokalopgør.

I 2004 lavede den engelske avis The Observer en liste over sportsbegivenheder, man skulle opleve, inden man døde. Her snuppede Superclásico en 1. plads, og avisen skrev blandt andet, at opgøret får Old Firm mellem Celtic og Rangers til at ligne en skolegårdskamp.

Boca Juniors spiller sine hjemmekampe på La Bombonera, som klubben selv ejer og som ligger placeret midt i Buenos Aires Boca-kvarter, mens River Plate spiller sine hjemmekampe på Antonio Vespucio Liberti stadion.

artiklen fortsættes efter billederne...

Her ses "La Bombonera", Boca Juniors stadion, som blev bygget i 1938 (foto: shutterstock.com)

River Plates hjemmebane, Antonio Vespucio Liberti stadion (foto: shutterstock.com)

 

Fodbold er Argentinas identitet

For at forstå vigtigheden af opgøret skal man samtidig også forstå, hvordan levevilkårene i Argentina er. Mens de fleste fodboldfans herhjemme ikke mangler hverken salt til et æg eller de nyeste gadgets, er situationen i det sydamerikanske land en helt anden.

Lange perioder med ufred, diktatur og økonomiske kriser har gjort det meget svært for befolkningen, der har brug for en virkelighedsflugt for at klare sig gennem tilværelsen. Her er fodbold for mange svaret, da sporten binder folk sammen på kryds og tværs, og får dem til at glemme alt andet i en periode.

Læs også: Argentinas trup og odds ved VM 2018

Mange lever og ånder for sporten, og det er derfor ikke så mærkeligt, at de helt store følelser kommer til udtryk i kampene - og i særdeleshed i Superclasico.

 

Superclásico est. 1913

Argentina er et forholdsvis stort land, så hvorfor er det netop opgøret mellem Boca Juniors og River Plate, der er så stort? Først og fremmest skyldes det, at klubberne har base i landets hovedstad, Buenos Aires, hvilket altid skaber ekstra opmærksomhed. Derudover er over 70 % af den samlede befolkning fan af enten Boca eller River, og så er det pludselig ikke så underligt, at opgøret indiskutabelt er det største i landet.

Når Superclásico finder sted, glemmer befolkningen i Argentina alt andet. Familie, job, venner  - alt er ligegyldigt - det handler kun om kampen!

Rivaliseringen mellem de to klubber dateres helt tilbage til starten af 1900-tallet, hvor først River Plate blev grundlagt i 1901, hvorefter Boca Juniors kom til i 1905. Dengang havde de begge hjemme i arbejderkvarteret La Boca, men i 1925 flyttede River 16 km. væk til Núnez, der er et lidt rigere område. Siden da har Boca været kendt som arbejdernes- og folkets klub, mens River har fået kælenavnet millionærerne.

Opgøret har dermed også været en kamp mellem to samfundsfag, selvom begge klubber den dag i dag har fans fra alle sociale klasser.

Hundredvis af Superclásicos gennem tiderne

Den første kamp mellem de to fandt sted den 24. august 1913, og siden da har holdene spillet hundredvis af kampe i den bedste argentinske række, Copa Libertadores og andre internationale turneringer samt i nationale pokalturneringer og venskabskampe.

Samlet set var det primo 2018 blevet til 245 betydende kampe mellem de to hold, der faktisk har fordelt sejrene meget ligeligt. Boca Juniors havde således vundet 88 kampe, mens River Plate 80 gange havde snuppet alle pointene.

Trods det lille indbyrdes overtag til Boca var det i 2018 dog River Plate, der samlet set havde klaret sig bedst i ligaen. RIver Plate var i 2018 noteret for 36 mesterskaber, mens Boca havde vundet 32 gange. Tæller man alle turneringer med, er Boca dog et mulehår foran med 66 trofæer mod Rivers 62.

 

Verdens vildeste fans

Argentinske fodboldfans er nogle af verdens vildeste - på godt og ondt (foto: shutterstock.com)

Opgøret mellem Boca Juniors og River Plate er på papiret ikke den mest delikate fodboldkamp. Nuvel, spillere som Carlos Tevéz og Diego Maradona har deltaget i opgørene, men det er ikke spillerne, der er i centrum, og det er ikke spillernes skyld, at Superclásico er blevet så berømt og berygtet.

Det er ene og alene fansenes skyld. Stemningen på henholdsvis La Bombonera (Bocas stadion) og El Monumental (Rivers stadion) findes ikke nogen andre steder i verden, og fansene gør et stort nummer ud af at pynte op og vise deres støtte. De bruger gladeligt over en måned på at forberede diverse ting til kampen, og mange ser klubben og de øvrige fans som en slags familie.

Der er dog naturligvis også en skyggeside. For mens man elsker de øvrige fans af ens egen klub, så hader man modstanderen som pesten. Herhjemme kender vi også til fangrupper, der hader hinanden, men selvom FCK og Brøndby kan ende i slagsmål, er det intet i forhold til tilstandene i Argentina, når det kommer til Superclásico.

Fodboldvolden koster menneskeliv

Både på og udenfor stadion er der altid ballade, og flere fans tør ikke engang komme i nærheden af stadion af frygt for at blive slået ned eller endda skudt. Siden 1990 er 179 mennesker i Argentina blevet dræbt i forbindelse med fodboldvold, og der er ikke tegn på, at det bliver meget bedre lige foreløbigt.

Regeringen har ellers forsøgt at sætte en stopper for urolighederne ved i 2013 at forbyde udebanetilskuere til samtlige udekampe i den bedste argentinske række, men der er fortsat store problemer.

På de store stadions har man set sig nødsaget til at sætte pigtråd og panserglas op ud mod tilskuernepladserne, da der flere gange har været episoder med fans, som er løbet ind på banen eller har kastet med ting.

Mafia-lignende hooligangrupper

I centrum for urolighederne står de såkaldte Barra Bravas, der er Argentinas svar på hooligans og den mest magtfulde fodboldkult i verden. Desværre for befolkningen holder de sig ikke kun til fodbold, men er samtidig også en dominerende skikkelse i de kriminelle miljøer. Pengeafpresning, narkosalg, menneskehandel og mord er hverdag for medlemmerne af Barra Bravas, der har stor magt i hele landet.

De har samtidig forbindelser til toppen af det politiske system, hvilket gør det næsten umuligt at sætte en stopper for dem, da ledende politikere gør brug af dem i deres forretninger, mens de til gengæld giver Barra Bravas frit spil.

Barra Bravas er ikke alene betegnelsen for en argentinsk hooligangruppe, men derimod betegnelsen for en yderst medlevende fanklub, som vi efter europæiske standarder ville kalde for en "ultras gruppe". Det primære fokus er fest og farver ved kampene, men som altid er der brodne kar.

Generelt nyder Barra Bravas grupperne landet over derfor også stor respekt og indflydelse i klubberne. I Boca Juniors hedder Barra Bravas gruppen "La 12" og blev stiftet i 1970, mens River Plates Barra Bravas hedder Los Borrachos del Tablón, og har flere end 70 år på bagen som den primære Barra Brava-fraktion i RIver Plate.