EM 2024 i fodbold. Schweiz mod Italien

28. juni 2024

Schweiz - Italien spilforslag: Er det farvel til europamestrene?

Schweiz og Italien tørner sammen i Berlin på Olympiastadion i den første af otte 1/8-finaler. Vinderen skal op mod enten England eller Slovakiet i kvartfinalerne.

Schweiz

Schweiz var godt på vej mod at snuppe en 1-0 sejr over Tyskland og dermed førstepladsen i Gruppe A på Dan Ndoyes føringsmål sat ind midtvejs i 1. halvleg, men en sen udligning af tyskernes Füllkrug i det 92. minut sikrede alligevel værtsnationen gruppesejren.

Ikke desto mindre gik schweizerne videre som ubesejrede efter 3-1 over Ungarn, 1-1 mod Skotland og 1-1 mod Tyskland. Schweiz har stadig til gode at holde det første clean sheet i turneringen, men til gengæld har de også selv scoret i alle tre kampe indtil nu.

Avancementet ved EM 2024 var i øvrigt den sjette store slutrunde i træk, hvor schweizerne er gået videre fra gruppespillet. Det er i sig selv en fin bedrift. Til gengæld, hvis man ser bort fra straffekonkurrencer, er det ikke lykkedes Schweiz at vinde en 1/8-finale i de sidste syv EM/VM, og de er kun gået videre til kvartfinalerne én gang. Det var for tre somre siden ved EM 2020, hvor Schweiz smed Frankrig på porten i straffekonkurrence.

Schweiz har kun tabt én af deres 13 seneste EM-kampe (foruden straffekonkurrence-nederlag), men det var så også mod netop Italien ved EM 2020. Her sejrede italienerne i kvartfinalen med 3-0. Schweiz har det også svært med Italien generelt, for ikke siden en sejr i VM-kvalifikationen tilbage i 1993, har Schweiz besejret deres nabo i syd. Det er nu 11 kampe uden sejre over Gli Azzurri.

Schweiz må undvære karantæneramte Silvan Widmer.

Italien

De forsvarende europamestre er klar til 1/8-finalerne, men det holdt hårdt. Efter sejr over Albanien og nederlag til Spanien lignede det længe endnu et nederlag til kroaterne. Men mere end syv minutter inde i overtiden dukkede indskiftede Zaccagni op i feltet og med et følt afslutning sendt han bolden ind i det fjerneste hjørne.

Det var et ekstremt vigtigt point for Italien, da det senere skulle vise sig, at Luciano Spallettis mandskab ville være blevet slået ud, havde de sluttet gruppen med kun tre point. Takket være den udligning holder italienerne altså stadig titelforsvaret i live.

Spørgsmålet er dog, hvordan det spænder af her mod schweizerne. Godt nok har Italien det historiske overtag mod naboerne i nord, men schweizerne spillede en afgørende rolle i at Italien missede VM kvalifikationen til Qatar ved at spille uafgjort mod Italien to gange i kvalifikationen. I begge kvalifikationskampe mellem landene missede Jorginho straffespark, som altså endte med at koste europamestrene VM-billetten.

Nu vil dagens kamp vise, om Italien kan få skovlen under schweizerne denne gang. Italien har i hvert fald spillet sig til kvartfinalerne ved alle EM siden 2004, og går de videre her, kan vi måske se frem til en gentagelse af EM-finalen fra for tre år siden, da de fleste forventer England slår Slovakiet.

Italien må undvære karantæneramte Riccardo Calafiori i forsvaret, og så er Federico Dimarco tvivlsom.

Schweiz - Italien spilforslag

Italienerne har skuffet os indtil videre ved dette EM, men Azzurri er et vaskeægte slutrunde-hold, som meget ofte formår at gøre lige nøjagtigt nok til at gå videre. Det er gruppespillet i år et glimrende eksempel på, da italienerne blot var ét minut fra at ryge ud af EM. Nu vil tiden vise, om de igen kan gøre hvad der skal til for at slå Schweiz ud og gå videre til kvartfinalerne.

Den italienske offensiv har ikke haft meget at byde på i lange perioder af kampene i gruppespillet, og defensivt har de heller ikke været så solide, som vi normalt forventer fra Italien. Med Calafiori ude med karantæne og måske også Dimarco ude med en skade, tror vi Schweiz har gode chancer for at sende europamestrene på porten.

Vi skyder på en 2-1 sejr til Schweiz og spiller Schweiz til odds 3.40 hos bet365.