Sådan får Danmark en ekstra Champions League plads

4. august 2016

Sådan får Danmark en ekstra Champions League plads

Det kræver stor succes for de danske hold i Champions- og Europa League hvis Danmark skal have en direkte Champions League plads igen. Bliv klogere på det her!

Du har måske hørt det. Danmark topper UEFAs liste for koefficient-points i denne sæson. Men bare rolig - vi skal nok blive overhalet. Det er selvfølgelig på grund af de gode resultater fra de danske hold i kvalifikations kampene, men det er faktisk også fordi flere af de andre lande slet ikke er gået i gang med at spille endnu.

Danmarks placering på UEFAs liste fra sidste år var helt nede på 24. pladsen, hvilket betyder, at de danske hold træder tidligt ind i kvalifikationsrunderne. Derfor har Danmark et godt udgangspunkt for at indsamle mange points sammen.

Det er lykkedes, fordi de danske hold har præsteret godt mod mere eller mindre svage hold. Hold, man typisk ikke møder, hvis man ligger højt på koefficient listen. Derfor er det både en fordel og en ulempe at være placeret højt.

Vi skal dog glæde os over, at vi ligger højt, men vi må også forvente, at det vil gå op og ned. Det er med det nuværende system svært for små lande at holde sig på et højt niveau.

 

Forstå UEFAs koefficient system

Kvalifikationsfase - I alle kampe er der 1 koefficient-point på spil. Det giver derfor 1 points for en sejr, et halvt point til begge hold ved uafgjort og nul points for et nederlag.
En kamp som fremtvinger forlængetspilletid eller straffespark tælles som uafgjort og dermed 0,5 points. (som skal divideres med 4)

Gruppespilsfase - Der er nu dobbelt så mange points på spil i Europa og Champions League. Det giver derfor 2 points for en sejr, 1 point til begge hold ved uafgjort og nul points for et nederlag.
Der gives 4 bonus points for, at nå gruppespillet i Champions League.
Der gives 5 points for at blive nr. 1 eller 2 i gruppen i Champions League. Der gives herefter en bonus på 1 point for hver gang et hold kommer videre til næste runde.

Koefficient points divideres med antal hold.

- Alle points samlet af de danske hold, bliver derefter divideret med fire fordi vi fra dansk side har fire hold med i de internationale turneringer (2016/17).

- Selv hvis et eller flere af de danske hold ryger ud, bliver alle klubbers points divideret med fire, fordi vi havde fire hold med fra start. Så det tal hænger ved.

Så derfor kan man diskutere, om det er en fordel for et lille land at have mange hold med i kvalifikationen. Specielt har det kostet i de sæsoner, hvor de danske hold er røget ud på røv og albuer tidligt.

I skrivende stund har SønderjyskE, Brøndby, FC Midtjylland og FC København samlet hentet 13,5 points, som divideret med fire giver 3,375 points. Det er faktisk allerede mere end Danmark samlede sammen i henholdsvis sæsonen 12/13 og 14/15, hvor Danmark havde virkelig ringe sæsoner.

 

Points hænger ved i fem år

De to utroligt ringe sæsoner har meget stor betydning for dansk fodbold. De betyder desværre, at der er lange udsigter til en direkte Champions League plads i gruppespillet.

Da FC Nordsjælland kom i direkte gruppespil i Champions League var det baseret på flere års gode præstationer af AaB og i sær FC København i Champions League. Specielt sæsonen, hvor FC København spillede sig videre fra gruppespillet, gav Danmark en stor bonus i points.

Bonus points

Danmark kan nemlig ved rigtig gode præstationer få yderligere points i form af bonus. Det giver 4 bonuspoints for et hold at spille sig ind i Champions League-gruppespillet. Så hvis FC København kommer i CL gruppespil vil det give 4 points, som igen divideres med de 4 hold. Så derfor 1 point.

Klarer FC København sig endnu en gang videre til knock-out kampene er der yderligere 5 bonus points, divideret med 4 hold = 1,25 points.

 

Hvornår kommer Danmark direkte i Champions League?

Som nævnt hænger points ved i fem år og derfor har vi brug for flere gode sæsoner i træk. Vi har brug for, at de ringe sæsoner med årene bliver færre og erstattet med nye, gode sæsoner.

Danmark er lige nu med 18,875 points, at finde på en 20. plads på listen. Der er derfor 8 pladser op til 12. pladsen, som giver direkte adgang til det forjættede land.

Det er altså pladserne 10-12 på UEFAs koefficient-liste, som giver en direkte plads i Champions League gruppespillet. I denne sæson er det Holland, Tyrkiet og Schweiz der har de pladser - og dermed en direkte plads i gruppespillet pr. land.

Inden sæsonen var Danmark nummer 24, og med en aktuel 20. plads har vi hentet lidt. Danmark har som nævnt i denne sæson 18.875 points for de aktuelle 5 år. Hvis vi skal op på 10-12 pladsen skal vi forvente, at vi over en 5 årig periode samler 33-35 points.

Altså et gennemsnit på 6,6 points pr. sæson. Sidste sæson er vores nuværende bedste, specielt baseret på FC Midtjyllands resultater i sidste sæson. Her blev der samlet 5,5 points sammen.

Vinder de tre danske hold i aften, vil de samle 3 points ind. Divideret med 4 vil det give 0,75 points til Danmark og vi vil være på 4,125 points for sæsonen. Altså nærmere det niveau som sidste år.

Så svaret på, hvornår Danmark realistisk kan få en direkte plads, må være inden for 3-4 sæsoner, men så kræver det også, at holdene præsterer i kvalifikationerne i alle sæsoner.

Det nytter simpelthen ikke, at de danske hold ryger ud i de første kampe. Så helt præcist venter vi på, at de indsamlede points (eller mangel på samme) fra sæsonen 14/15 bliver forældede.

 

Konkurrenterne og Danmark

Her er de lande som ligger foran Danmark, og dermed dem vi skal være bedre end:

Danmark: Vi har 19,375 points og har 4/4 hold med endnu.

Sverige: De har 19.475 points og har kun 1/4 hold med endnu.

Hviderusland: De har 19.750 points og de har 1/4 hold med endnu.

Østrig: De har 20,975 points og de har 3/4 hold med endnu.

Rumænien: De har 21,650 points og de har 4/5 hold med endnu.

Grækenland: De har 23,000 points og de har 3/5 hold med endnu.

Kroatien: De har 23,500 points og de har 3/4 hold med endnu.

Holland: De har 23,663 points og de har 5/5 hold med endnu.

Tjekkiet: De har 28,675 points og de har 5/5 hold med endnu.

Schweiz: De har 29,375 points og de har 4/5 hold med endnu.

Tyrkiet: De har 31,1400 points og de har 5/5 hold med endnu.

Danmarks højeste placering finder vi efter sæsonen 10/11, hvor Danmark var på 12. pladsen med samlet 30,500 points for 5 år. Her var det primært sæsonen 08/09, som var den bedste sæson med samlet 8.200 points for sæsonen.

 

De næste kampe hvor Danmark skal hente points

FC København er med i bovlen når der i dag fredag trækkes lod. De er på nuværende sikret Europaleague gruppespil.

FC Midtjylland er nu i sidste kvalifikations runde. De er seedede og undgår derfor de værste modstandere. Der er lodtrækning senere i dag fredag.

SønderjyskE er på imponerende vis også med i hatten når der trækkes lod til sidste kval runde. SønderjyskE er useedede.

Brøndby gjorde det onde ved Hertha Berlin, men kan også forvente meget stærke modstandere som useede.

KOM SÅ DANMARK!!!