Superliga 2019/20: Optakt med odds og transfers før sæsonen

2. juni 2023

Superligaens struktur: 12 hold fra 2020/21

Superligaen fortsætter i sæsonen 2023/24 med den nuværende struktur, der har været gældende siden 2020/21. Få overblik over Superligaens struktur her!

Siden 2015/16 har Superligaen bestået af 14 hold som har dystet om det danske mesterskab. Fra sæsonen 2020/21 blev Superligaen dog reduceret fra 14 til 12 hold, hvilket i første omgang betød færre kampe i Superliga-kampprogrammet.

Samtidig blev der ændret i Europa-/Nedrykningsspillet, så der ikke længere var play off-kampe mellem Superliga- og 1. divisionshold om pladserne i Superligaen. Til gengæld skal der stadig spilles en Europa Play Off-kamp mellem et hold fra Mesterskabsspillet og Europa-/Nedrykningsspillet.

Endvidere er der med den nuværende Superliga-struktur ikke længere lørdagskampe på programmet, men derimod udelukkende fredag, søndag og mandag. Læs mere om Superliga strukturen forneden.

Superligaens struktur gældende fra 2020/21

Helt kort kan ændringerne i Superligaen ridses op således:

  • Superligaen går fra 14 til 12 hold.
  • Efter 22 spillerunder inddeles Slutspillet i to grupper á seks hold: Mesterskabsspillet og Europa-/Nedrykningsspillet
  • Nr. 11 og 12 rykker efter slutspillet direkte ned i 1. division
  • Der spilles ikke længere nedryknings-/oprykningskampe mod hold fra 1. division.
  • Lørdagskampe udgår

 

Superligaen med 12 hold

Den største og mest markante ændring fra den tidligere til nuværende struktur er antallet af hold i landets bedste række. Her skal vi fremover vænne os til, at der kun er 12 hold, og dermed seks kampe på programmet i hver runde.

De 12 hold fra den nye sæson møder hinanden ude og hjemme, hvilket giver 22 kampe i grundspillet, mod de tidligere 26 kampe i sæsonen. De seks bedst placerede hold mødes i det efterfølgende mesterskabsspil, hvor der spilles to kampe mod hinanden, ude og hjemme hvilket giver 10 runder der er samme format, som man kender det i dag.

Holdene i den anden ende af tabellen, fra nummer syv til 12 mødes i en samlet gruppe i et kvalifikationsspil, hvor de to dårligst placerede hold rykker ned i 1. division og erstattes af nummer et og to fra den næstbedste række. Her spilles der ligesom i mesterskabsspillet også ti runder hvor pointene fra grundspillet bliver taget med over.

To hold rykker ud af Superligaen

Fremover sløjfes den nuværende model med to puljer for holdene der slutter som nummer syv til 12 i grundspillet. Dermed undgås det, at klubberne kan spekulere i, hvilken gruppe de helst vil havne i i slutspillet.

Samtidig vil et hold ikke, som det er tilfældet nu, kunne tabe alle deres kampe i grundspillet og undgå nedrykning ved at vinde de afgørende knock-out kampe i nedrykningsspillet mod et hold fra den anden gruppe og dernæst et hold fra landets næstbedste række. Fremover vil alle holdene i stedet tage deres point fra grundspillet med over i kvalifikationsspillet, hvor de to lavest rangerende hold rykker direkte ned efter de 32. spillerunder er spillet. Det betyder også, at kampene mod nummer to og tre fra 1. Division sløjfes, mens det i landets næstbedste række bliver første- og andenpladsen der rykker direkte op.  

Europa Playoff: Nr. 7 vs top 6 hold

Ligesom det var tilfældet i den gamle struktur, vil der fortsat være en play-off kamp på højkant til det hold som slutter på en syvendeplads i kvalifikationsspillet efter 32. runder. Her skal vinderen i kamp om den sidste plads til Europa League kvalifikationen, som bliver mod et hold fra mesterskabsspillet.

Her afhænger modstanderen af hvor mange europæiske pladser som Danmark får tildelt i den nye sæson. Som det ser ud nu, bliver det nummer fire i mesterskabsspillet der kommer til at møde vinderen fra kvalifikationsspillet. Opgøret spilles over en kamp, hvor holdet fra mesterskabsspillet kommer til at have hjemmebanefordelen. 

Ændringer i kampprogrammet: Nye spilletidspunkter og ingen lørdagenskampe

Det er ikke kun antallet af hold, ændringen i strukturen og antallet af kampe, som efter grundspillet er nyt fra sæsonen i 2020/21. Divisionsforeningen har meldt ud at kampprogrammet for 2023/24 sæsonen som udgangspunkt byder på en fredagskamp (kl 19:00), mens der venter fire kampe om søndagen(14:00, 2x 16:00, 18:00) og en enkelt om mandagen - dog med forbehold at danske klubbers eventuelle deltagelse i et europæisk gruppespil kan ændre på strukturen i nogle uger af efteråret. 

Imens der ikke spilles kampe om lørdagen, kan spillerne i landets bedste række også se frem til at kunne gå tidligere på juleferie. Med ændringen fra 14 til 12 hold følger også fire runder mindre i grundspillet, som betyder at programmet i december måned bliver anderledes fremover.

For sæsonen 2023/24 vil der blive spillet 17 kampe af grundspillet inden spillerne går på juleferie med sidste runde i uge 50. Foråret starter som vanligt i midten af februar (uge 7 og 8), inden grundspillet afgøres allerede en måned senere op til en landsholdstermin sidst i marts. Herefter følger slutspillet og de afgørende kampe om mesterskab, medaljer samt op- og nedrykning i slutningen af marts og starten af april. 

Læs også: Superliga historien fra 1913 og frem